Educatieve schoolreisjes die ook leuk zijn voor de kinderen

Veel basisscholen proberen steeds vaker educatieve schoolreisjes te organiseren, want spelenderwijs leren is natuurlijk het leukst voor de kinderen, maar ook effectief. Het is belangrijk dat kinderen iets wijzer worden van een schoolreisje, maar helaas is niet ieder educatief schoolreisje ook leuk voor kinderen van de basisschool. Een saai museum is niet iets waar energieke kinderen die graag willen spelen op zitten te wachten. Gelukkig zijn er ook veel opties voor schoolreisjes die zowel leuk als nuttig zijn. Er gaat geen kans om te leren verloren en geen kind zal zich vervelen op de volgende leuke educatieve schoolreisjes.

Kennis maken met de Romeinen in Museumpark Archeon

Het museumpark Archeon is een actief museum waarbij kinderen op ontdekkingsreis gaan en de geschiedenis van de jagers en verzamelaars en de Romeinen kunnen beleven. Deze bestemming voor educatieve schoolreisjes is in Alphen aan den Rijn. Kinderen kunnen hier zien hoe er in de tijd van de jagers en verzamelaars geleefd werd en varen in een boomstamkano. Er is een echt Romeins stadje met badhuis, tempel, herberg en er vinden zelfs gladiatorengevechten in de arena plaats.

schoolreisje Archeon
Natuurschool

De natuur als pretpark op diverse locaties van de Natuurschool

Bij de Natuurschool ervaren kinderen de natuur als pretpark. Dit is een van de meest leerzame educatieve schoolreisjes in de natuur. Leerlingen vermaken zich met originele spelletjes en leuke opdrachten waarbij ze alles te weten komen over dieren zoals vossen, eekhoorns, wolven, mieren en de zee. Dit is gegarandeerd een leerzaam schoolreisje dat ook nog eens leuk is voor kinderen van de basisschool dankzij de vele spelletjes. De Natuurschool heeft 4 locaties in Nederland en 1 in Duitsland waarbij de natuur varieert tussen duinen, strand, de waddenzee, vissershavens en bossen.

Stel je programma samen voor een schoolreisje naar Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Wil je zeker weten dat educatieve schoolreisjes leuk zijn, maar ook genoeg te leren bieden? Dan is Het Nationale Park De Hoge Veluwe een uitstekende bestemming voor een schoolreisje. Op deze locatie kun je namelijk zelf het programma met activiteiten samenstellen. Je kunt hier bijvoorbeeld op zoek gaan naar wild, leren van de boswachter, spelen in de speeltuin, of het Kröller-Müller museum bezoeken. Ook kun je hier deelnemen aan een speurtocht in de beeldentuin of fietsen door de omgeving.

Kindersafari-op-De-Hoge-Veluwe
klimmen-en-klauteren-in-dierenpark-amersfoort

Klimmen door heel het Dierenpark Amersfoort

Het Dierenpark Amersfoort behoort tot de actieve en educatieve schoolreisjes. Het is namelijk niet zomaar een dierentuin, maar echt een dierentuin voor kinderen. Er zijn verschillende gebieden waarin kinderen van alles leren over de dieren zoals de leeuw en tijger. Bovendien is er een speciaal dinopark waarin pas echt duidelijk wordt hoe groot deze dieren waren. Het leukste voor de kinderen is nog wel dat er door de hele dierentuin heen geklommen kan worden om nog dichter bij de dieren te komen.

Spelen en ontdekken bij De Spelerij / Uitvinderij

De Spelerij / Uitvinderij in Dieren is een speeltuin waarin ieder kind veel leert in de verschillende workshops op het gebied van kunst, techniek en bakken. Deze speeltuin biedt veel speelmogelijkheden en ook veel workshops. Kinderen leren op een unieke manier verven of maken gebruik van de figuurzagen. Ook kunnen ze heerlijk genieten van een eigen gebakken broodje in de bosachtige omgeving. Er kan dus volop geleerd worden over praktische vaardigheden en technologische mogelijkheden.

spelerij-uitvinderij-educatief-schoolreisje
leerzaam-schoolreisje-scheepvaartmuseum-amsterdam

Aan boord stappen bij een VOC-schip in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam

In het scheepvaartmuseum in Amsterdam is er voldoende te beleven voor kinderen en vooral heel veel te leren. Aan de hand van opdrachten leren kinderen over de verschillende tentoonstellingen. Je kunt het interactieve verhaal van de walvis ervaren. Hoe zien we de walvis en wat was de walvissenjacht? Dit maakt het een van de meest educatieve schoolreisjes. Maar er is ook voldoende ruimte om te spelen op het gerenoveerde VOC-schip.

Een spannende ontdekkingstocht in Gemeentegrot Valkenburg

In de Gemeentegrot Valkenburg ga je onder begeleiding op avontuur in de grot.  Hier doe je de Ranger Challenge! Je krijgt een rugzak met het Ranger Challenge boekje met pen waarin je de vragen in kan vullen. Het schoolreisje eindigt met een leuke workshop.

met-de-klas-op-avontuur-in-de-grot
schoolreis-naar-wildlands-emmen

Op expeditie gaan in Wildlands Adventure Zoo Emmen

Bij het dierenpark Wildlands Adventure Zoo in Emmen maken alle bezoekers een wereldreis in een dag. Dit is ook zo met schoolreisjes waarbij je de savanne, het poolgebied en de jungle beleeft. Kinderen leren van alles over de dieren zoals de kleinste aapjes ter wereld, ijsberen en de loslopende prairiehondjes. De loslopende prairiehonden maakt dit toch wel een van de meest indrukwekkende educatieve schoolreisjes. Daarnaast bied Wildlands ook nog extra activiteiten aan voor schoolreisjes zoals expedities die meer de aandacht leggen op het poolgebied of de neushoorns.

Een afwisselende dag bij het Luchtvaartmuseum Aviodrome

Bij het Luchtvaartmuseum Aviodrome beleven kinderen niet alleen een van de meest leerzame educatieve schoolreisjes, maar ook een van de meest afwisselende. Een hele dag lang leren ze over de geschiedenis van de luchtvaart in combinatie met leuke activiteiten en het eerstehands ervaren van de geschiedenis. In verschillende attracties kunnen kinderen ook zelf een vliegtuig besturen en bijvoorbeeld ook een pilotenopleiding volgen.

aviodrome-educatief-schoolreisje

Stem de lessen af op de bestemming van de educatieve schoolreisjes

Dierentuinen, natuurparken en interactieve musea zijn een aantal bestemmingen voor interactieve en educatieve schoolreisjes. Om het meest uit deze schoolreisjes te halen kun je de lessen ervoor en erna afstemmen op de bestemmingen. Gaat de klas bijvoorbeeld naar het museumpark Archeon? Dan kun je wat meer aandacht besteden aan de geschiedenis van de jagers en verzamelaars en de Romeinen. Voor schoolreisjes naar natuurparken kan er meer aandacht besteed worden aan bijvoorbeeld de aardrijkskunde die van toepassing is op de Hoge Veluwe. Gaat het schoolreisje naar een dierenpark? Dan kan er meer aandacht besteed worden aan het leren over de aanwezige dieren.

Haal het maximale uit educatieve schoolreisjes

Zie je graag dat het maximale wordt gehaald uit de leerzame aspecten van een schoolreisje? Veel bestemmingen van leuke en educatieve schoolreisjes bieden ook op hun website speciale lespakketten aan die je kunt combineren met bekende lesmethodes. Is dit niet het geval? Dan zijn er vaak wel extra leerzame activiteiten beschikbaar voor schoolreisjes. Dan heeft de leerkracht ook alle vrijheid om zelf een les in te richten als voorbereiding op een schoolreisje. Dit geeft leerlingen herkenning in de opdrachten die ze vaak uitvoeren op een bestemming. Ook kunnen er vanuit de school opdrachten meegegeven worden om het schoolreisje nog leuker en leerzamer te maken. Zo haal je het meeste uit de leerzame aspecten van een schoolreisje!

Zullen we even meedenken?

neem gerust contact met ons op, vinden we leuk!

Schooltravel-online

Word ook schoolreisexpert!

Schrijf je in voor onze schoolreis-inspiratie-nieuwsbrief en ontvang de leukste schoolreistips.

Dank je voor het inschrijven!