Schoolreisje tijdens Corona

Kan het schoolreisje dan misschien toch doorgaan? De regels veranderen met de dag, logisch dat je als organisator van een schoolreisje vragen hebt over wat wel en niet mogelijk is. Busvervoer Nederland heeft in overleg met de vakbonden richtlijnen opgesteld voor touringcarvervoer vanaf 1 juni 2020. Per 19 mei 2021 gelden er nieuwe versoepelingen voor de parken en vanaf 5 juni mogen ook binnenlocaties weer open. Wij hebben de belangrijkste richtlijnen voor de organisatie van een schoolreisje voor u samengevat.

Corona versoepelingen per 19 mei en 5 juni, wat betekend dat voor schoolreisjes?

19 mei gingen de aangekondigde versoepelingen daadwerkelijk in en 5 juni mochten ook binnenloacties weer open. Bezoeken aan veel schoolreisbestemmingen (zoals attractieparken, natuurparken, dierentuinen etc) zijn nu weer mogelijk, daarnaast zijn kinderen tot en met 12 jaar in de parken uitgezonderd zijn van de meeste coronaregels. Aan de andere kant is het zo dat scholen klassen momenteel niet combineren en zoveel mogelijk met vaste groepen werken. Dus: kan het nou wel of niet?

Schoolreizen kunnen

Het antwoord op die vraag is: ja, in principe wel. Reizen per touringcar van a naar b is mogelijk, ook met meerdere klassen aan boord. Immers, de beperkingen die in scholen gelden, gelden niet in de bus. Daar gelden de regels uit de noodwet.

Maak als school je eigen afweging

Natuurlijk maak je als school je eigen afweging, elke situatie is immers uniek. Belangrijk is wel om vooraf goed te informeren naar de mogelijkheden op de schoolreislocatie. Niet alle schoolreisbestemmingen zijn open en binnen attracties zijn nog dicht. Het effect daarvan kan per locatie erg verschillen. Twijfel dus niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag verder.

Richtlijnen voor leerlingenvervoer tijdens een schoolreisje

Kinderen die naar de basisschool gaan, mogen vanaf 11 mei 2020 vervoerd worden zonder dat er anderhalve meter afstand gehouden moet worden. Dit geldt voor de onderlinge afstand tussen kinderen. Voor basisschoolkinderen vervalt dus de regel van maximaal 30 personen per bus. Tussen de kinderen, de docenten en de eventuele begeleiders wordt zoveel als mogelijk afstand gehouden. De afstand tot de chauffeur blijft 1,5 meter; óók voor kinderen. 

Richtlijnen voor passagiers en begeleiders tijdens een schoolreisje

 • Begeleiders dragen de hele rit een mondkapje
 • Zorg ervoor dat u een ingevulde en ondertekende verklaring vervoer per touringcar heeft ingeleverd bij de ritorganisator ofwel de vervoerder. (deze kan door Schooltravel worden aangeleverd)
 • Stap niet in de bus wanneer u koorts, verkoudheidsklachten of andere ziektesymptomen heeft 
 • Houd u aan de regels. De chauffeur bepaalt wat mag en wat niet mag. Houd een passagier zich niet aan de richtlijn, dan kan de chauffeur de toegang verbieden
 • Loop niet in de touringcar, zodat u altijd zo ver mogelijk bij elkaar vandaan blijft  
 • Alleen de chauffeur mag de vooringang van de bus gebruiken
 • De bestuurdersplek is afgeschermd van het passagiersgedeelte met een waarschuwingslint of op een andere manier zodanig dat de afstand met de chauffeur 1,5 meter bedraagt 
 • Passagiers laden en lossen zoveel als mogelijk hun eigen bagage
 • Volg de onderstaande regels voor het instappen en het en uitstappen:
 1. Stap in en stap uit via de middendeur. 
 2. Stap één voor één in en stap ook weer één voor één uit 
 3. Blijf bij het instappen en uitstappen minstens de door de overheid geadviseerde afstand van elkaar vandaan. 
 4. Loop bij het instappen zover mogelijk door en ga dan pas gaan zitten 
 5. Laat bij het uitstappen de passagiers die het dichtst bij de uitgang zitten het eerste uitstappen. 

Strenge richtlijnen voor vervoerders

Naast de richtlijnen voor passagiers dienen de vervoerders zich ook aan strenge richtlijnen te houden. Denk aan extra desinfecteren van de bus, niet met meerder chauffeurs op 1 bus rijden en bijvoorbeeld het melden van ziekteverschijnselen van chauffeurs en passagiers. De volledige richtlijnen zijn gepubliceerd op de website van Busvervoer Nederland (www.busvervoernederland.nl)

Welke bestemmingen zijn open?

Dan is natuurlijk de vraag waar gaat het schoolreisje heen? Elke schoolreisbestemming hanteert zijn eigen Covid-19 regels, bovendien worden deze regelmatig aangepast. Bij School Travel zijn we altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Op de volgende pagina vind u een overzicht van de populaire parken: schoolreisbestemmingen in coronatijd

Staat de gewenste bestemming er niet bij? Of heeft u een andere vraag over het organiseren van het schoolreisje? Neem dus gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Telefoon
085-0404200

E-mail
info@schooltravel.nl

Schooltravel-online

Word ook schoolreisexpert!

Schrijf je in voor onze schoolreis-inspiratie-nieuwsbrief en ontvang de leukste schoolreistips.

Dank je voor het inschrijven!