Fietsschoolreisje naar Paleis het Loo
Ontdek op de fiets de omgeving van paleis het Loo
Een schoolreisje vol historie maar dan op een actieve manier. Met de hele klas fiets je vanuit het dorp Hoog Soeren eerst langs Het Aardhuis en daarna door de bossen naar Apeldoorn. Aan de rand van Apeldoorn ligt Paleis Het Loo.
Het Aardhuis
Het Aardhuis is gebouwd in opdracht van koning Willem III in 1861. Het is gebouwd op de Aardmansberg en daar is de naam van afgeleid. Het diende vooral als jachthuis. Bijna het hoogste punt van de veluwe (+102 m NAP) is De Aardmansberg.
Jachtslot
Het Aardhuis bij Hoog Soeren dat oorspronkelijk gebouwd is voor hooggeplaatste militairen als verzamelplaats. Prins Hendrik (de opa van prinses Beatrix) heeft het pand later gebruikt voor de jacht. Het werd een bezoekerscentrum, waarin het koninklijk karakter nog steeds is terug te vinden is, aan het eind van de 20e eeuw. Het rek met de geweren uit 1861 die koning Willem III heeft gebruikt, staat er nog.
Echoput
Napoleon Bonaparte heeft in 1806 zijn broer Lodewijk Napoleon benoemd tot koning van Nederland. Lodewijk Napoleon heeft voor een snelle verplaatsing van de Franse troepen nieuwe wegen aangelegd. In deze periode is ook de echoput gebouwd aan de Amersfoortseweg. De put bestemd om de paarden van water te voorzien van voorbijtrekkende legerkonvooien en postkoetsen. De put ligt op een hoogte van bijna +90 meter NAP, dat is merkwaardig, want
Je zou verwachten dat de put op het laagste punt van de omgeving aangelegd zou worden.
Paleis Het Loo
Aan de rand van Apeldoorn staat een voormalig koninklijk paleis genaamd Paleis het Loo. Het paleis was van 1686 tot 1975 het zomerverblijf van Nederlandse koningen en stadhouders.
Paleis het Loo heeft de beroemde tuin, het paleispark en de houtvesterij, Kroondomeinen van het Loo.
Paleis
De eerste Oranje bewoner was stadhouder Willem III. Hij kocht in 1684 een middeleeuwse kasteel “Het Oude Loo”, en heeft naast het kasteel een eigentijds jachtslot gebouwd, het huidige Paleis het Loo. Architect Jacobus Roman, voormalig stadstimmerman ontwierp het paleis in de Hollandse stijl. Het paleis bestaat uit een vierkant hoofdgebouw met aan beide zijden zijvleugels. De colonnades waar het hoofgebouw en de vleugels met elkaar verbonden waren werden later vervangen en verplaatst naar de tuin, waar ze nog steeds te zien zijn
Willem III
Willem III was getrouwd met zijn nicht Mary Stuart, dochter van James II, koning van Engeland. Op uitnodiging van de protestantse partij in Engeland stak Willem in 1688 met 500 schepen over naar Engeland om zijn schoonvader James II af te zetten. De snelheid en doortastendheid waarmee ‘Dutch William’ handelde, bezorgde hem en Mary de kroon van Engeland, Ierland en Schotland.
Franse tuin
De tuin van Paleis Het Loo is aangelegd volgens een strak symmetrisch plan vanuit het midden van het hoofdgebouw. Verder zijn de vele buxushagen, in allerlei motieven geknipt, waardoor de tuin in vakken is verdeeld. De inspiratie kwam uit Frankrijk. De tuin van Versailles werd veel in heel Europa gekopieerd. Ook werden er zeldzame gewassen gepoot die uit de West-Indische en Oost-Indische Compagnieën door Willem en Mary meegebracht werden. Koningin Juliana heeft in 1971 besloten dat Paleis Het Loo een museum werd.
Prijs op aanvraag
We maken graag een offerte op maat
Route Paleis het Loo
Gelderland
40 km