Snoepen op schoolreisje
Vroeger was een schoolreisje per definitie niet geslaagd als je je niet misselijk had gegeten aan grote hoeveelheden snoep. Vandaag de dag is dat minder vanzelfsprekend, gezond eten is een onderwerp waar veel scholen zich mee bezig houden. Toch wordt het voedingsbeleid tijdens een schoolreisje vaak losgelaten. Is dit gemakzucht of komt het door gebrek aan leuke alternatieven? Gezond eten kost misschien iets meer moeite maar met de volgende traktaties hoef je aan de feestelijkheid in ieder geval geen concessies te doen.
Het vriendelijke fruitsprookje
- 30 kleine appels of mandarijnen
- 30 grote, witte, papieren servetten
- gekleurd cadeaulint
- naamkaartjes
- zwarte viltstift
- rieten mand
1. Was de appels en droog ze met een schone theedoek. 2. Wikkel een uitgevouwen wit servet omheen. 3. Maak het servet aan de onderkant van het fruit vast met cadeaulint. Bevestig er een naamkaartje aan met de naam en leeftijd van je kind en krul het cadeaulint met een schaar op. 4. Teken met een zwarte viltstift twee oogjes op het servet. 5. Leg de spookjes in de mand. Variantie: Hang de spookjes aan een paraplu of stok. Gebruik wit garen of onzichtbaar visserstouw.
Vrolijke vlinder
- 30 houten knijpers
- 30 stukjes chenilledraad van ong. 10 cm (dit zijn pijpenragers, verkrijgbaar bij o.a. knutsel-winkels, Hema)
- viltstift op waterbasis in een kleur passend bij chenilledraad
- 1 zwarte stift
- 750 gram blauwe en witte druiven
- 30 matze volkoren crackers (50 gram totaal)
- 30 kleine plastic zakjes met zipsluiting
1.Kleur de knijpers met de viltstift. 2. Teken met de zwarte stift twee oogjes op de knijper. 3. Was de druiven en dep ze droog. Snijd eventueel doormidden. 4. Breek de crackers in stukjes. 5. Vul het zakje eerst aan de kant met de druiven, ‘zip’ het zakje voor de helft dicht en draai de chenille er om heen. 6. Vorm de voelsprieten door de uiteindes van de draad naar binnen te rollen. 7. Vul de andere helft met de stukjes cracker en sluit het zakje. 8. Klem de wasknijper op het zakje. 9. Je kunt de vlinders eventueel de avond ervoor al klaarmaken. Heb je de druiven gesneden? Bewaar de traktatie dan in de koelkast
Flapjacks
- 75 gram hazelnoten
- 75 gram rozijnen
- 110 gram dadels, zonder pit
- 3 appels of 300 gram
- appelmoes zonder suiker
- 300 gram havermout
- 75 gram zachte margarine (kuipje)
- 30 gram geschaafde amandelen
- bakpapier
1. Hak de hazelnoten klein. 2. Was de rozijnen en laat ze goed uitlekken. 3. Pureer de dadels met een staafmixer of in de keukenmachine. 4. Was de appels en rasp ze. Meng dit direct door de gepureerde dadels. 5. Voeg de havermout, de margarine, de hazelnoten en de rozijnen toe en meng het met een lepel tot een deeg. Laat het deeg afgedekt een half uur in de koelkast opstijven. 6. Warm de oven voor op 170 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. 7. Bestrooi het werkvlak met geschaafde amandelen. Druk hierop het deeg tot een platte rechthoekige lap. Bestrooi de bovenkant met de rest van de geschaafde amandelen. Snijd de lap in rechthoekjes en leg ze op de bakplaat. 8. Bak de flapjacks in circa 15 minuten gaar en lichtbruin. Laat ze iets afkoelen, neem ze van de bakplaat en laat ze op een rooster verder afkoelen.
Met dan aan: